De compostbakkers
Notice: Undefined property: stdClass::$urla in /home/deb5047n24g/domains/ecote.nl/public_html/templates/yoo_quantum/warp/systems/joomla/layouts/com_content/article/default_links.php on line 20
Notice: Undefined property: stdClass::$urlb in /home/deb5047n24g/domains/ecote.nl/public_html/templates/yoo_quantum/warp/systems/joomla/layouts/com_content/article/default_links.php on line 20
Notice: Undefined property: stdClass::$urlc in /home/deb5047n24g/domains/ecote.nl/public_html/templates/yoo_quantum/warp/systems/joomla/layouts/com_content/article/default_links.php on line 20
Buurtcomposteren met de CompostBakkers
Compost maken dicht bij huis, met als doelen een betere bodem, minder afval en meer sociale cohesie. Dat is wat de CompostBakkers willen bereiken met hun Buurtcomposteerproject. Samentuinen, buurttuinen en andere tuinprojecten kunnen zich aanmelden voor een inzamelpunt en compostbakken in hun buurt.
Moestuinen hebben behoefte aan compost. Het levert voedingstoffen voor de planten, en zorgt voor een betere bodemstructuur. Goede compost kan veel water opnemen. Zelf compost maken is een goede manier om de bodem te verbeteren en de opbrengst van de moestuin te vergroten. Maar de groene resten uit de eigen tuin leveren niet genoeg materiaal om voldoende compost te maken. De CompostBakkers kunnen hierbij te hulp schieten.
EcoTe levert aan de compostbakkers een driedelige compostbak maat 100/100. Deze afmeting is zeer geschikt voor gemiddelde buurttuin.
Buurtcomposteren
De CompostBakkers faciliteren het inzamelen van groenresten op buurtniveau. Op een geschikte plek in de buurt komt een inzamelpunt en compostbakken voor gft-resten. Het liefst wordt zo’n compostplek geplaatst op of bij een (moes)tuinproject, zodat de gemaakte compost direct weer gebruikt kan worden in de tuin. Ook scholen of buurthuizen zijn geschikte plekken.
Mensen komen het gft zelf brengen. Er hoeven dus geen inzamelwagens door de wijk te rijden, of een inzamelsysteem opgezet te worden. De compost wordt ter plekke gemaakt, en ter plekke weer gebruikt. Het is een kleinschalig project, dat met relatief lage kosten opgezet kan worden, terwijl de opbrengst voor de bodem, voor het milieu en voor de leefbaarheid in de buurt heel hoog is.
U vindt hier een leuk artikel over buurtcomposteren.
Mensen betrekken bij de tuin
Niet iedereen heeft iets met tuinieren. Maar veel mensen zijn wel bereid om hun gft-resten naar een inzamelpunt te brengen. Door dit inzamelpunt te koppelen aan een buurttuinproject komt er dus een heel nieuwe groep mensen naar de tuin, die je op een andere wijze niet bij het project zou betrekken. De aanwezige vrijwilligers kunnen een praatje maken met de buurtbewoners, wat weer zorgt voor de vergroting van de sociale contacten in de buurt.
Verder wordt de relatie tussen gft-resten en voeding heel direct zichtbaar. Mensen kunnen zien dat ze geen afval brengen, maar een grondstof voor hun eigen voedsel. Dit kan er weer voor zorgen dat mensen bewuster met hun eigen voeding om gaan.
Omdat het composteerproces heel zichtbaar is, heeft het inzamelpunt ook een educatieve waarde.